Temettü emekliliği nedir ve nasıl temettü emeklisi olurum? diye soran yatırımcılar için değer yatırımcılığı ve detayları.
Borsa da hisse senedi alımı ile yatırımlarına yön verenler için uzun vadede birikim elde etmek mümkündür. Hisse senedi sepeti içerisinde düzenli temettü ödemesi yapan yada ilgili dönemde temettü ödemesi yapacak olan şirketlerin hisse senedine yatırım yapılmasıyla temettü geliri elde etmek mümkündür. Düzenli temettü ödemesi yapan şirketlere yapılan yatırım ile her yıl temettü geliri elde edilerek emekli maaşı gibi ek gelir elde edilebilir. Doğru ve düzenli yatırım ile temettü emekliliği mümkündür.
Temettü emeklisi olmak için ilk şart doğru hisse senedine uzun vadeli yatırımcı olmaktır. Kısa vadeli yatırımcılar yada borsa da al-sat yapan yatırımcılar için temettü emekliliği mümkün olmayabilecektir. Temettü emeklisi olmak için izlenmesi gereken yollar bulunmaktaıdr. Uzman yatırımcıysanız nasıl temettü geliri elde edeceğinizi biliyor olabilirsiniz ancak izleyeceğiniz yoldan emin değilseniz temettü emekliliği nedir ve temettü yatırımıyla ilgili detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Temettü Emekliliğinin İlk Adımı
Temettü emekliliğinin ilk adımı doğru ve düzenli yatırıma sahip olunması olarak belirtmiştik. Yüzlerce yatırım yapılabilir şirket arasından birikim yapmak için seçilecek olan hisse senetleri doğru belirlenmelidir. Yıllar süren yatırım sonucunda hüsrana uğranılmaması için doğru hisse senedini bulmak önemlidir. Son zamanlarda birçok şirket halka arz edildi ancak işlem gören her hisse senedi temettü emeliliği için doğru hisse senedi olmayabilir.
Spekülatif hisse senetlerinden uzak durmakla işe başlanmalıdır. Hisse senetlerine ayırdığınız yatırım bütçesinde şirket seçimi oldukça önemlidir. Yatırım yapılacak şirket ve geçmişi iyi analiz edilmelidir. Bazı şirketler, dönem sonu net kâr açıklamamalarına rağmen zaman zaman anlamsız ve yüksek oranda yükselişler yaşayabilir. Bu tip hisse senetleri spekülatif hareket yapıyor olabilir.
Günlük al-sat yapmayı planlamayıp temettü emeklisi olunmak isteniyorsa spekülatif hareketler yapan şirketlerden uzak durulmalıdır. Düzenli ve doğru yatırım yapılmalıdır.
Hangi Şirkete Yatırım Yapılmalıdır?
Temettü emekliliği için seçilmesi gereken şirketler belirlenirken birçok kriter göz önüne alınmalıdır. Düzenli temettü ödemesi yapan şirketler ve son 10 yıl içerisinde düzenli ve yüksek temettü ödemesi yapan şirketler emeklilik yolunda ilerlememizi sğalayabilecektir.
Unutulmaması gereken husus ise, düzenli ve uzun vadeli yatırım yapılıyor olsa bile borsa ve borsa haberlerinden uzak kalınmamalıdır. Yatırım yapılan şirketler mutlaka takip edilmelidir. Düzenli temettü ödemesi yapan şirektler bile bir süre sonra temettü ödemesi yapmamaya başlayabilmekte veya mali tablosunda bozulmalar görülebilmektedir. Dönem sonu net kârı, borçluluk durumu, hisse senedinin yüzde kaçının bireysel yatırımcıların elinde olduğu vb. birçok husus yakından takip edilmelidir.
Zaman içerisinde daha yüksek temettü ödemesi yapan şirketlere yönelmek ve temettü ödemesi yapmayan şirket hisse senetlerini satmak doğru adım olacaktır.
Herkes Temettü Emeklisi Olabilir Mi?
Herkesin borsada temettü emeklisi olması mümkün değildir. Çok büyük ve köklü şirketlerin birçoğu temettü ödemesi yapmamaktadır. Temettü emeklisi olmak için düzenli temettü ödemesi yapan şirketlere yönelmek gerekmektedir. Düzenli temettü ödemesi yapan şirketler bile dönem dönem temettü ödemesi yapmadığı yada ödemeye ara verdiği yıllar olabilecektir. Sitemizi düzenli takip ederek yatırım yaptığınız şirketin temettü ödemesi yapıp yapmayacağını, temettü ödemesi yapıyorsa hangi oranda yapacağını analiz edebilirsiniz.
Yılın ilk 3 ayında temettü ödemesi yapacak şirketlerin çoğunluğu kararlarını vermektedirler. Yıl boyu temettü hisse senetleri sepetine karar verirken yılın ilk 3 ayı önemlidir ve düzenli takip edilmelidir.
Temettü emekliliğinde bir diğer husus ise, emeklilikte ki gibi düzenli her ay gelirin olmamasıdır. Şirketler sabit tarihlerde değil, genel kurulun uygun gördüğü tarihlerde temettü ödemelerini yapmaktadırlar. Yıl içerisinde temettü ödemesi yapacak şirketler not edilmeli ve takvim içerisinde takip edilmelidir.
Temettü Emeklilik Yatırımı Nasıl Yapılmalıdır?
Temettü emekliliği hayali kuranlar için her yıl ve ilk 3 ayında yatırım yapılacak şirketler belirlendikten sonra şirketlerin hisse senetleri alınmalı, elde olan hisse senetleri temettü ödemesi yapacaksa portföyde korunmalıdır. Temettü emeklisi olmak için 2-3 yıl çalışmaktan ziyade uzun yıllar yatırım yapmak gerekmektedir.
Temettü hisselerine her ayı düzenli bütçe ayrılmalı ve temettü dağıtacak şirketlerin hisse senetleri satın alınmalıdır. Yıl içerisinde temettü ödemesi yapan şirketlerden elde edilen gelir ise yine temettü ödemesi yapacak şirketlere yatırım olarak değerlendirilmeli ve lot sayı artışına gidilmelidir.
Temettü emeklisi olmanızın kararını siz vermelisiniz. Yıl içerisinde alacağınız temettü ödemelerini hesaplayabilir ve sizi tatmin edecek miktara ulaştığınızda artık temettü emeklisi olduğunuz söylenebilir.
Kaç Yılda Temettü Emeklisi Olurum?
Temettü emekliliği, bir emeklilik türü değildir. Temettü emekliliği diye bir sistem de bulunmamaktadır. Düzenli temettü ödemesi alarak gelir elde edilmesinden dolayı böyle bir isim verilmiştir.
Kaç yılda temettü emeklisi olacağınız tamamen size bağlıdır. Her yıl temettü hisse senetlerine ayırabildiğiniz bütçe, kaç yıl yatırım yapabileceğiniz, aylık harcamalarınız gibi etmenler temettü emeklilik sürecinizi etkilemektedir.
İlk birkaç yıl (5 yıl) temettü ödemeleriniz az gibi görünebilecektir. Uzun vadede yatırım yaptığınızda, özellikle 10 yılı geçtiğinde, ciddi temettü geliri elde ettiğinizi göreceksiniz. Sebebi ise, yıllar içerisinde mevcut temettü hisse senedi lot sayınız arttığı gibi gelen temettü ödemeleriyle yeni lotlar alarak sistemin katlanarak artmasından kaynaklanmaktadır. 20 yılı geçtiğinde ise genelde tatmin edecek miktarlarda (bir asgari ücretten fazla) temettü geliri elde edilebilecektir.
Temettü Emeklilik Hisseleri
Temettü emeklilik hisseleri belirlenirken son 10 yılda düzenli temettü ödemesi yapan şirketler listesi dikkate alınmasının yanında dönem sonu elde ettiği kâr miktarı da önemlidir. Borçluluk durumu ve mali tablosu dikkatle incelenmelidir. Temettü emeklilik hisseleri için sitemizi takip edebilirsiniz.
Temettü Emekliliği Hesaplama
Temettü emekliliği hesaplama metoduna dayalı hesaplama yakın zamanda sayfamızda yer alacaktır.
Yasal Uyarı: Yazımızda yer alan hiçbir bilgi veya durum yatırım tavsiyesi içermemektedir. Doğru yatırımı doğru zamanda ve şekilde yapmak yatırımcının sorumluluğundadır.