Borsada işlem limiti aracı kurumlar taradından belirlenmekte ve yatırımcının ilgili aracı kurum üzerinden işlem yapabileceği işlem limitini temsil etmektedir. Aracı kurum tarafından belirlenen limitler, yatırımcının alım-satım işlem hacim büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir.
İşlem limiti belirlenirken göz önüne alınan bazı hususlar bulunmaktadır. Yatırımcının portföy büyüklüğüne, risk ölçüsüne, işlem geçmişine ve aracı kurumun hizmet politikalarına göre değişkenlik göstermektedir. Yatırımcının hesabındaki bakiye, yatırımcının geçmişi, risk profili ve ilgili dönemdeki piyasa koşulları gibi etkenler borsa işlem limitini etkilemektedir.
İşlem limiti, yatırımcının borsada yapabileceği maksimum işlem sayısını ifade etmesi sebebiyle, artması yada azalması yatırımcının durumuna göre değişmektedir. Yatırımcının portföyü arttıkça işlem limiti de yükselebilmetkedir. Yatırımcının risk profilindeki değişiklik, risk profilinin bir üste çıkması da işlem limitini artırabilmektedir. Piyasa koşullarında ki değişiklikler ve aracı kurumun hizmet politikasında yapılan değişiklik de yatırımcının işlem limitinin değişmesine sebep olabilmektedir.
İşlem limiti, aracı kurum tarafından belirlenmekte ve yatırımcının risk profili de göz önüne alınmaktadır. İşlem limitinin aşılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Borsada İşlem Limiti Yetersiz Ne Demek?
Borsada halka arz girişleri yapılırken işlem limiti yetersiz hatası alınabilmektedir ve çözümü oldukça basittir. Halka arz girişi yapılırken bakiyenin üzerinde lot giriş emri verildiğinde aracı kurum tarafından işlem limiti yetersizlik uyarısı verilmektedir. Örneğin, 5 bin TL porföyü olan birisi 7 bin TL’lik halka arz hisse senedi almak istediğinde işlem limiti yetersiz uyarısı alabilmektedir. Çözümü ise, aracı kurum hesabındaki bakiyenin yükseltilmesidir.
Borsada işlem limitiyle ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlar alanından paylaşabilirsiniz.